Ga elke dag een beetje meer van jezelf houden. Liefde voor wie je bent om te worden wie je bent. Zelfliefde is één van de zaken waardoor mensen zich ongelukkig voelen. Ipv met zichzelf aan de slag te gaan, zoeken ze die leegte in materiële dingen.

Zet jezelf op de eerste plaats

Zorgen voor jezelf en houden van jezelf hebben ook te maken met de mate waarin jij duidelijk je grenzen kent, erkent en respecteert. Als jij niet weet waar je grenzen liggen, zal iemand anders dat ook niet weten. Laat staan dat ze jou hierin zullen respecteren. Daarom maakte ik een challenge waardoor je op eenvoudige manier elke dag meer Liefde voor jezelf te gaat voelen.

Lukt het je niet? Kijk dan wat maakt dat je dit niet lukt. Want ook dan heb je iets te leren over jezelf.

“Zorg eerst voor jezelf, zet jezelf op de eerste plaats!” is één van de zinnen die ik wel 100 keer tegen mijn klanten zeg. Net alsof ze mijn toestemming nodig hebben om uiteindelijk zichzelf op de eerste plaats te zetten. Enkel dan voelen ze zich niet schuldig of egoïstisch omwille van die keuze. Wat is jouw reactie? Welk gevoel krijg jij wanneer ik je zeg: zet vandaag jezelf op de eerste plaats!

Challenge voor meer zelfliefde

De challenge daagt je uit om gedurende 7 opeenvolgende dagen jezelf op de eerste plaats te zetten.

Opdracht 1:

Dit wil zeggen dat telkens wanneer iemand je iets vraagt, je de volgende stappen doorloopt:

 1. zet letterlijk een stap achteruit,
 2. herhaal de vraag in je hoofd of luidop,
 3. voel welke emotie naar boven komt
 4. op welke manier kan je in deze situatie eerst voor jezelf zorgen of tenminste rekening houden met wat jij wilt
 5. geef antwoord

Zorg beter voor jezelf, zeg meer ‘nee’ én trek duidelijkere grenzen

Doe dit gedurende 7 dagen en je zal versteld staan op welke manier jouw leven zal veranderen. Vele mensen vergeten om de belangrijkste persoon in hun leven Liefde & aandacht te geven. Ze verzetten hemel en aarde om voor anderen te zorgen én verwaarlozen hierdoor te vaak zichzelf.

Plan tijd in met jezelf

Vele mensen vergeten om de belangrijkste persoon in hun leven Liefde & aandacht te geven. Ze verzetten hemel en aarde om voor anderen te zorgen én verwaarlozen hierdoor te vaak zichzelf. Ja je leest het goed. Wellicht vergeet ook jij regelmatig jezelf. De volgende stap van deze challenge helpt je om hier verandering in aan te brengen.

Opdracht 2:

 • Plan aan het begin van elke maand of elke week (afhankelijk van hoe jij je agenda inplant) eerst tijd in voor jezelf.

Bijvoorbeeld is vrijdag voor mij de dag waarop ik mezelf de tijd geef om me te verdiepen in boeken, een film te kijken onder een dekentje, te gaan wandelen, af te spreken met vriendinnen of lekker niks te doen. Maar evengoed heb ik elke dag minstens 1 uurtje waarop ik echt de tijd neem om te rusten of te mediteren.

Nog maar heel recent heb ik ervaren dat ik een cyclisch mens ben en dat een siësta mij meer energie in de namiddag en avond geeft. Het uurtje (of soms zelfs maar 20 minuutjes) over de middag geeft mij meer quality time met mijn gezin ‘s avonds.

 • Dus neem je agenda er bij en plan tijd met jezelf in. Stel het niet uit, maar doe het nu meteen. En zet dan gelijk in je agenda dat je het de volgende week of maand ook doet!

Plan een sauna, of een deugdoende voetverzorging. Ga naar de kapper of winkelen. Doe wat je leuk vindt en waar je voldoening en energie uithaalt.

Vaak denken we dat het “verloren” tijd is. Maar ervaring leert mij (en binnenkort ook jou) dat even een korte “vakantie” elke dag je meer focus, meer energie en meer efficiëntie geeft. Dus een win-winsituatie.

Tip: behandel de afspraken met jezelf alsof je een werkvergadering zou hebben. Als er iemand vraagt of je dat ogenblik vrij bent dan zeg je dat je reeds een afspraak hebt, nl. die met jezelf!

En?

Kijk na 7 dagen of het jou nog lukt om elke dag  jezelf op de eerste plaats te zetten? Zet een reminder voor jezelf in je gsm of online agenda. Deze challenge daagt je uit om gedurende 7 opeenvolgende dagen jezelf op de eerste plaats te zetten weet je nog? Even je geheugen opfrissen…

Dit wil zeggen dat telkens wanneer iemand je iets vraagt, je de volgende stappen doorloopt:

 • zet letterlijk een stap achteruit,
 • herhaal de vraag in je hoofd of luidop,
 • voel welke emotie naar boven komt
 • op welke manier kan je in deze situatie eerst voor jezelf zorgen of tenminste rekening houden met wat jij wilt
 • geef antwoord

Hou vol! Je zal blij zijn wanneer je beter voor jezelf gaat zorgen.

Liefs, Lindsey

PS: Wil jij meer zelfliefde? Wil je groeien en lukt het niet alleen? Wil je ondersteuning bij een probleem of obstakel? Stuur me een pb voor jouw transformatiesessie.