Wat iedereen zou moeten weten over hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid is géén aandoening en al zeker géén ziekte. Het is een manier van ZIJN, een manier waarop je waarneemt. Hooggevoeligheid heeft vele eigenschappen. Ik noem het een talent met héél wat voordelen.

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit (HSP) raakt meer en meer bekend. En daar ben ik héél blij om. Echter het gevaar schuilt hem erin dat hooggevoeligheid gezien wordt als een handicap. Iemand die hooggevoelig is én daar niet goed weet mee om te gaan is niet in balans. Waardoor HSP of hooggevoeligheid als een label boven je hoofd komt te hangen. HSP krijgt op die manier een negatieve bijklank én dat is niet de bedoeling.

Wat is hooggevoeligheid nu eigenlijk?

Hooggevoeligheid is de mate waarin je gevoelig bent voor prikkels. Het kan gaan om informatie en indrukken vanuit de buitenwereld of informatie die uit je eigen systeem afkomstig is zoals gedachten, gevoelens of organen. Je hebt het ongetwijfeld al eens voorgehad dat je moeite had om je te concentreren op het ogenblik dat het bijna etenstijd was?

Bij gevoeligheid spelen meerdere factoren een rol. De mate waarin je gevoelig bent wordt bepaald door de hersenen, het zenuwstelsel en al je zintuigen.

Bovendien kan iemand lichamelijk, emotioneel, mentaal en/of op energetisch gebied hooggevoelig zijn. Met andere woorden kan je voor alles gevoelig zijn. Voor mensen, dieren, planten, geluiden, weersveranderingen, volle maan, wateraders, suiker, additieven in voedingsmiddelen (dit zijn oa de E-nummers), … .

Elke baby wordt hooggevoelig geboren

Wat maakt nu dat iemand wel hooggevoelig is en iemand anders niet? Elk mens heeft immers elke dag verschillende indrukken. Via onze zintuigen (horen, zien, ruiken, proeven en voelen) merken we van alles op. Deze prikkels worden verwerkt. Van sommige prikkels zijn we ons bewust, van anderen niet.

Wanneer je allerlei subtiele signalen, details en nuances opmerkt die aan andere mensen voorbij gaan, kan je jezelf hooggevoelig noemen. Wanneer merkt iemand op dat hij hooggevoelig is, op momenten dat hij overprikkeld is.

Je kan het vergelijken met een sorteermachine voor appelen bijvoorbeeld. Waar een modaal mens maar drie verschillende soorten sorteert. Is een HSP een sorteermachine met 20 verschillende soorten.

Als je nooit geleerd hebt om al die prikkels op een efficiënte manier te sorteren OF met andere woorden om de prikkels te verwerken, dan raakt je machine verhit.

Een hooggevoelig kind/persoon heeft dus meer dan andere kinderen/personen de behoefte om zich af te zonderen, om te rusten. Hooggevoelige kinderen die daartoe de kans niet krijgen, kunnen over hun “toeren” geraken, worden geïrriteerd. Anderen reageren soms zelfs agressief. Paranormale begaafdheid is ook een hooggevoeligheid op energetisch/spiritueel niveau.

Hooggevoelige kinderen

Ieder kind is uniek. Echter bij hooggevoelige kinderen zijn er een aantal algemene kenmerken die vaak voorkomen. Om je een idee te geven of je kind hooggevoelig is of niet staan hieronder enkele kenmerken. Let wel, deze kenmerken hoeven niet allemaal voor te komen om hooggevoelig te zijn.

 • Ze zijn snel ontroerd.
 • Ze dromen en fantaseren veel.
 • Ze zijn zorgzaam en zeer (zelf)bewust.
 • Ze verwerken de dingen op een dieper niveau.
 • Ze hebben een sterk en groot rechtvaardigheidsgevoel.
 • Ze denken veel na en bekijken de dingen van alle kanten.
 • Ze merken veel meer details en nuances op (en de mogelijke gevolgen).
 • Ze houden van stilte en rust (ook al geven ze soms die indruk niet).
 • Ze raken gemakkelijk overprikkeld en geïrriteerd.
 • Ze werken graag in hun eigen tempo (en met een eigen ‘ordening’).
 • Ze zijn behoedzaam bij nieuwe en mogelijk gevaarlijke situaties.
 • Ze hebben vaak verborgen talenten en onderschatten die zelf.
 • Ze voelen zichzelf vaak ‘anders’, minderwaardig en vlug beschuldigd.
 • Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan (en nemen ze vaak over).
 • Ze zijn vaak perfectionistisch en faalangstig (wat tot onderpresteren kan leiden).
 • Ze zoeken authentiek contact, diepe verbondenheid en bevestiging in hun omgeving.

Daarom is het als ouder belangrijk om je kind een veilige thuissituatie te bieden. Geef je kind de mogelijkheid om zijn emoties te uiten én te beleven op een veilige en respectvolle manier. Het niet kunnen en mogen uiten van emoties kan leiden tot een negatief zelfbeeld, minder zelfvertrouwen en zal op langere termijn schade berokkenen aan de gezondheid van je kind en jezelf!

Wil jij als moeder weten of jezelf (of je partner) hooggevoelig bent? Schrijf je dan NU hier in en ontvang het gratis e-book “Kinderen van Nu”. Dan ontvang je de vragenlijst automatisch. Ook interessant als je meer wilt lezen over hooggevoeligheid en de kinderen van NU.

“De zoektocht is ten einde, je avontuur is begonnen.”

Leef je droom nu!

Klaar om één te worden met jezelf? Krijg inzicht en bewustwording in alle aspecten van je leven. Harmonie en rust komen in je leven. Je voelt GELUK en onvoorwaardelijke LIEFDE voor jezelf, je gezin ÉN kinderen.

Lees hier snel verder hoe wij samen aan de slag kunnen gaan. Vraag zeker vandaag nog het gratis e-book “”Kinderen van nu” aan? Het brengt je dichter bij jezelf en je droomleven.